středa 30. dubna 2008

Doors


The Doors je legendární americká rocková skupina z Los Angeles, založená v roce 1966, proslulá (jak praví okřídlené rčení) tím, že vynesla hudbu undergroundu z podzemí na výsluní. Jedná se o historicky významnou formaci rockové hudby, která svou produkcí ovlivnila mnoho umělců této hudební sféry.
Dne 4.1.1967, to všechno (téměř) začalo... The Doors vydali svou první desku nazvanou prostě a jasně
The Doors. Změnila tato deska nějakým způsobem rockovou historii? Těžko říct. S jistotou ji ale ovlivnila, vždyť k odkazu The Doors se v následujících desetiletích hlásilo nemálo výborných muzikantů. A kdo by dnes neznal písně jako Break On Through (To The Other Side), Light My Fire, The End?

Členové
Robby Krieger – kytara
Jim Morrison – zpěv, texty
Ray Manzarek – klávesy, Fender/Rhodes Piano Bass
John Densmore – bicí

Historie skupiny
Setkání
Jim Morrisona s Rayem Manzarekem v roce 1965 se stalo základem pro vznik souboru, jehož jméno bylo inspirováno esejem Aldouse Huxleyho Brány vnímání.
Debutové album nesoucí prostý název
The Doors, vyšlo v lednu 1967. Dodnes se zdá být nejobjevnější a umělecky nejpřesvědčivější deskou skupiny. Morrisonův sugestivní a charismatický zpěv spolu s psychedelickou existenciální poezií textů, stříbrný a oduševnělý zvuk Manzarekových varhan a jazzově nápaditá kresba kytarových rifů Rob Kriegera okamžitě zasáhly a ovlivnily celou generaci posluchačů rockové hudby a nelze zpochybnit i jistý vliv na nejrůznější hnutí, přelévající se z amerického kontinentu na evropský.
Styl a sound skupiny byl od začátku naprosto originální, vyzařoval podivuhodnou duševní sílu a schopnost proniknout hlouběji pod povrch věcí. Svou omamnou vůní unášel duši mladého posluchače do nevšedních krajin. Další alba
Strange Days a Waiting For The Sun jenom potvrdila vyzrálost a jedinečnost hudby souboru.
Problémy nastaly ve chvíli, kdy Jim Morrison propadl alkoholu a posléze též drogám. Výsledkem bylo nepodařené album
The Soft Parade vydané roku 1969. Následující titul Morrison Hotel renomé kapely napravil jen málo, ale soubor přece jen znovu ucítil svou šanci. Morrisonovi se podařilo vymanit se z područí drog a v roce 1971 se skupina opět probila na vrchol. Vydala vynikající album L.A.Woman, které se stalo legendou trvalými skvosty, mezi nimiž vyniká skladba Riders On The Storm.
Po této úspěšné nahrávce se unavený Morrison uchýlil do
Paříže, kde se soustředil na psaní poezie, zde však náhle umírá ve svém bytě 3. července 1971. Jeho smrt zůstává dosud nevyjasněna, úředně byla její příčina označena jako infarkt myokardu. Zbylí členové ještě stačili nahrát dva nepříliš zdařilé tituly a poté se rozešli. Ray Manzarek vydal několik sólových projektů, aby se posléze rozhodl pro producentskou dráhu, v níž působí dodnes.

Vlivy The Doors
The Doors byli asi nejvýznamnější americkou skupinou 60.let a inspirovaly mnoho rockových umělců (od
Iggyho Popa v šedesátých, přes Joy Division v sedmdesátých až po Young Gods v osmdesátých letech), jejichž přehled by byl pravděpodobně delší, než celý tento článek. Skladby The Doors vyhlížejí dodnes čerstvě a prachu obstarožnosti se nepodařilo je pokrýt.
O skupině byl v roce 1991 natočen film
The Doors, režírovaný Oliverem Stonem. Mají hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Diskografie
The Doors, Elektra, 1967
Strange Days, Elektra/Warner Bros., 1967
Waiting for the Sun, Elektra/Warner Bros., 1968
The Soft Parade, Elektra/Warner Bros., 1969
Morrison Hotel, Elektra/Warner Bros., 1970
Absolutely Live, Elektra/Warner Bros., dvojalbum, 1970
13, (Elektra/Warner Bros.), 1970
L.A.Woman, (Elektra/Warner Bros.), 1971
Other Voices, 1971
Weird Scenes Inside The Gold Mine, dvojalbum, 1972
Full Circle, 1972
The Best Of The Doors, 1973
An American Prayer, 1978
Greatest Hits, 1980
Legacy: the The Absolute Best, 12. října 2003, Elektra Records

28.2.2007
Od dnešního dne mají už i The Doors svou hvězdu na „chodníku slávy“ v kalifornském Los Angeles na Hollywood Boulevardu č.p. 6901, přímo u obchodu Virgin Mega Store.


Žádné komentáře: